ALSRacing/

4. 12. 2012

První zahraniční úspěch čtyřiadvacetiny M242 resp. M243

Filed under: Čtyřiadvacetiny — admin @ 00:55

V průběhu dvou let se vytvořila první a celkově dosud největší jezdecká základna modelů M242 resp. M243 v klubu v novom Mestě nad Váhom. Největším iniciátorem a propagátorem těchto modelů se na Slovensku stal pan Rastislav Kozáček. Jako spokojený uživatel osmadvacetiny M280 ALSracing si téměř před dvěma lety pořídil původní M242 v mistrovské verzi roku 2011 a  tuto si teprve nedávno přestavěl na aktuální variantu M243 s výměnným zadním závěsem nápravy. S tímto modelem se pan Kozáčik vydal vpodstatě na svoje první ostré závodní klání minulou  sobotu na kobercovou dráhu do domovském klubu. Na startu se sešlo celkem osm čtyřiadvacetin kategorie expert což je velmi příjemný počet potvrzující rostoucí zájem o tuto kategorii. Pan kozáček i jako naprostý závodní nováček dosáhl na skvělé druhé místo a já mu k tomuto nádhernému výkonu a k zisku jeho prvního poháru opravdu ze srdce blahopřeji a děkuji za skvělou prezentaci modelů M242 a M243.

2-misto-m2431

Závěrem ještě připojím několik řádků (výňatky z e-mailu pana Kozáčika), ve kterém svými slovy popisuje, pocity, nefalšovanou radost a nadšení ze svých prvních ostrých závodů s modelem M242 resp. M243.  Myslím, že podobné dojmy zažil každý komu se podařilo vystoupit na nějaké to místo na bedně, ale mně jeho slova nesmírně motivují k další práci na malých modelech a jeho radost, nadšení a zápal  je pro mně tou největší odměnou za stovky hodin strávených při vymýšlení, vývoji a výrobě našich malých závodních speciálů Half12 tedy modelů kategorie 1/24expert. Cenné a velmi zajímavé jsou rovněž jeho poznatky a postřehy týkající se přípravy a ladění modelu na závod.

„V kategórii 1/24 nás jazdilo osem. Zučastnil sa aj Martin Supek aj ten môj kolega , ktorý ho minule porazil. Je rovnako starý, ako Supek  a jazdí Rewo. Keď sme začali jazdiť prvé rozjazdy , jazdilo sa po štyroch jazdcoch. Jazdil som su Supekom s kolegom Vnučkom a ešte s jedným kolegom. V prvej rozjazde sa mi tak triasli ruky, skoro mi vypadlo rádio z ruky. Napriek tomu som dojazdil druhý. Potom som sa troch ukľudnil a striedali sme sa na prvom mieste s Vnučkom. Supek síce nebol na domácej trati, ale u nás veľakrát preteky vyhral. Včera mu to však skutočne neišlo. Dostával jedno kolo za druhým. Vlaste som bojoval iba s Vnučkom a to boli boje nárazník na nárazník, ale neuveriteľne čisto sme jazdili. Tak som postúpil do finálových jázd, kde sme išli všetci ôsmi. To som mal zasa trému. Prvú finálovku tesne vyhral Vnučko. V druhej jazde som nenamazal gumy, pretože som sa bál, že na nagripovanej dráhe pôjde auto na búdku. To bola veľká chyba, bol som silne nedotáčivý a tak som prehral. Keď som videl, že na to mám, tak som sa ukľudnil a správne namazal a parádne som im naložil.  Auto šlapalo sbsolútne bezkonkurenčne. Jazdil som bez chyby konštantne rýchle kolá. Keď som prrišiel na to ako mazať pneu , tak už to bolo v pohode. Nakoniec som skončil druhý za Vnučkom. …………. Vzhľadom k tomu, že som nikdy nejazdil celé preteky, tak som nevedel , ako sa budú meniť jazdné vlastnosti auta, ale postupne som na to prišiel. Keď som mazal gumy po každej rozjazde, postupne sa gumy začali lepiť a auto začalo mať tendenciu sa prevracať. Tak som ich po každej jazde očistil čističom na brzdy. To veľmi pomohlo. Auto malo rovnaké jazdné vlastnosti po každej jazde. Po každej jazde som vičistil ložiská, skontroloval svetlosť a skontroloval tlmič, Zistil som ,že správne fungujúci tlmič má zásadný vplyv na jazdné vlastnosti. Keď je všetko OK, tak je 242 neporaziteľný stroj. V tej poslednej finálovke som si to vážne užil.  M242 (243) má úžasnú vlastnosť, ktorú mám rád a to že sa chová ako skutočné auto. Dá sa naladiť ako nedotáčavá, alebo pretáčavá, ale stále sa riadi predvídateľne a z takym tým  určitý m príjemnym sklzom v zátačkach , ale na rovine ide nádherne rovno. Rewo nejde rovno ani náhodou a v zákrutách mení smer prudko ak to preženiete, tak sa utrhne, 242 sa neutrhne naraz, ale sa začne sunúť von zo zákruty, ale to sa dá stále korigovať riadením. Na týchto závodoch to bolo vidieť. Pri jazde na limite,keď jazdec z Rewom spravil chybu , tak nasledoval náraz do mantinelu , ja som však pri chybe stále schopný korekcie stopy počas prejazdu zatáčkou. Vyskúšal som i tú menšiu baterku. Naša dráha je v jednej časti nerovná a sa ľahšie auto chovalo nekľudnejšie.Celkovo som mal pocit, že je už príliš ľahké. Ale jazdil som s ňou málo, nechcel som na prtetkoch moc experimentovať.  Ešte sa tom ubudem venovať. Teraz som Vám chcel iba poreferovať o závodoch a poďakovať, že ste postavil vec, ktorá poskytuje toľko zábavy, inak by som sa a nielen ja musel trápiť s rewom. „

Ta radost a nadšení z ježdění jsou tak nakažlivé, že jsem se včera definitivně rozhodl, že ještě do konce roku vybudujeme u nás novou stálou menší dráhu určenou speciálně pro měřítka 1/24 a 1/28. Pokud se vše podaří bude dráha zprovozněna koncem roku. Informace o projektu a stavbě se budete moci brzy dočíst na těchto stránkách. V tuto chvíli jen to základní … dráha bude postavena na ploše o rozměrech 4,5 x 8,5m a bude kobercová.

Powered by WordPress